Wie wil gaan zwemmen in de zee moet met enkele zaken rekening houden. Allereerst is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de zee erg gevaarlijk kan zijn. Elk jaar weer komen er mensen om het leven door verdrinking, ook al waren het goede zwemmers. Wanneer je gaat zwemmen kun je het beste bij obstakels in het water wegblijven. De stroming is vaak anders bij obstakels zoals een pier of dam bijvoorbeeld. Wanneer een draaikolk ontstaat bij zulke plekken kom je hier maar moeilijk bij weg en daarom is het van belang hier van weg te blijven. Ook voor reddingswerkers is het moeilijk je uit zo’n gebied te krijgen. Hieronder bekijken we enkele zaken waar je nog meer rekening mee moet houden als je in de zee gaat zwemmen. Daarnaast is het leuk om een goed sporthorloge te dragen, zodat je kan zien waar en wat voor afstand je hebt gezwommen.

Check waar de wind vandaan komt

Als je op het strand komt, is het het beste om even te kijken waar de wind vandaan komt. Niemand doet dit eigenlijk, maar het kan je een stuk helpen bij de keuze om wel of niet de zee in te gaan. Wanneer de wind richting zee waait, kun je beter geen drijvende objecten meenemen de zee in. Een nietsvermoedende zwemmer wordt door de wind makkelijk gevaarlijk verder de zee in geblazen. Ook voor kinderen is het beter met zo’n wind om niet te ver de zee in de gaan. Met het water tot de knieën is het ver genoeg, aangezien ze dan nog kunnen staan.

Cursussen voor veilig en beter zwemmen

Plekken waar het relatief rustig lijkt, zijn vaak het meest verrader van allemaal. Hier zit vaak een onderbreking in de zandbank en daar is de stroming het sterkst. De stroming trekt een zwemmer snel verder de zee in en door de paniek, is de kans op verdrinking erg groot. Wanneer je een iets mindere zwemmer bent en toch veel wil zwemmen, is het verstandig om cursussen te gaan doen. Zo weet je wat je moet doen wanneer je in een benarde situatie komt